Родопчани ще протестират на 24 юни, неделя, заради липсата на яснота по завършване на пътя Белица - Загражден

Публикувана на 22.06.2012 | 12:58
1469 прочитания


Родопчани ще протестират на 24 юни, неделя, на отбивката за град Лъки по пътя Пловдив – Смолян заради липсата на яснота по завършването на пътя Белица – Загражден и липсата на разследване – къде са потънали досега парите, отпуснати за пътната отсечка. Това съобщи за Агенция “Фокус” Асен Караилиев, който в продължение на години поставя пред институциите въпроса със завършването на пътя. Протестът се организира в социалната мрежа фейсбук и за него местните предупредиха още през март 2012 година. Решението на гражданската инициатива от 7 март 2012, публикувано в страницата ни във Фейсбук „За хората на Родопа планина” и подписано от Радка Хаджиева - председател на ПК "Караколас"; Венцислав Шишков - кмет на с. Загражден; Любчо Шишков - кмет на с. Загражден в периода 2007 - 2011; Стоян Марчев - кмет на с. Загражден в периода 2003 - 2007; Асен Караилиев, казва, че ще бъдат поставени и отстоявани следните искания:
1. Пътят Белица - Загражден да бъде приключен на 100% до края на 2012 г; Да се предложи конкретен график и гаранции за изпълнението му.
2. Да се проведе разследване какви суми до момента са били отпуснати и как и за какво са били усвоени.
Решено бе - да се изчака с официалната реакция от страна на институциите най-късно до края на април 2012 г. и да се премине към гражданско неподчинение през май в случай, че исканията ни не бъдат изпълнени и/или не ни удовлетворяват, съобщи Асен Караилиев. „Протестът беше веднъж на изчакване, втори път на изчакване, чакахме „изнесено” заседание на Министерски съвет в Смолян, което така и не се „изнесе”, а сега някой с празни приказки и обещания отново иска да го отложи за трети път, надявайки се да спечели време и така да разколебае хората”, коментира той.
На 14 юни в писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” се казва: „Следващата седмица от 19. 06. 2012 до 21. 06. 2012 г. ще бъде направен оглед на участъка от експерти от няколко специализирани дирекции на АПИ, от строителен надзор на обекта и представител на изпълнителя. Целта на работата на комисията ще бъде да установи действително изпълнените и оставащи за изпълнение строително-монтажни работи на обекта. Осигуреното финансиране за технологично завършване на обекта е 1 милион лева”. Според Асен Караилиев – са необходими в пъти повече средства, а не 1 милион лева.
В съобщението в социалната мрежа се казва: Аз ще бъда на отбивката за Лъки, на 24 юни в 10.00 ч., защото: Не съм съгласен с цялостната политика на държавата спрямо родопчани. Доста региони в страната ще припознаят нашите проблеми. Не съм съгласен с вземането на решения по двоен стандарт, разделението по райони, разделението на бедни и богати, етническа и религиозна принадлежност, игрите и напразните обещания вече 50 години; Не съм съгласен родопските каба гайди да славят България и да бият рекорди, да се черпят благата на Родопа планина, а почти нищо да не се инвестира обратно и хората да живеят в мизерия.
За протеста са организирани два сборни пункта - в 08.00 часа от фурната в Загражден и в 08,30 часа от „Превала”, Давидково.

© Фокус