Родопчанка е сред най-добрите в захарната декорация и моделиране




Валентина Терзиева е родом от най-големия град в Родопите – Асеновград. От 1999 година родопчанката учи, живее и работи в Германия. Там тя учи немска и испанкса филология и работи на най-различни места, за да се издържа.
По захарната декорация и моделиране се запалва през 2011 година, по време на изпитната си фаза, когато започва да търси нещо различно от четене с което да се занимава. Така попада на клипове и упътвания в интернет, които по това време са доста малко, но чрез метода проба-грешка успява да постигне завидни резултати.
Валентина участва в множество тортени изложения. През последните четири години тя бива отличавана все с първото място и златния медал, което за нея е най-голямото признание.
През ноември 2016 година на тортено изложение в Англия, Валентина прави захарна фигура на Валя Балканска в автентична родопска носия, което отново й донася златния медал.
Преди една година Валентина се завръща в родния Асеновград. Причината за завръщането й е семейството, което изключително много й липсва по време на престоя й в Германия, както и носталгията към родината.
Днес тя води курсове по захарна декорация и моделиране в Германия, Австрия, Швейцария, а тази година и в България – в София и Варна. Валентина вече има издадена и своя книга в сферата на захарното декориране и моделиране, наречена „Valentina’s sugar land“.
След 6 години опит Валентина моделира една фигура средно за 2-3 часа. Амбицията на младата родопчанка е да моделира фигури, приличащи на истински хора, а не на анимационни герои.
Според Валентина всеки, който има необходимото желание и търпение може да се научи на този интересен занаят. Най-важното е изработването на фигурите да доставя удоволствие на този, който се е захванал с направата им, така човек не губи търпението и желанието си. Това обаче не е нещо от което може да се забогатее, категорична е тя.
През ноември тази година, родопчанката отново ще вземе участие в тортено изложение в Англия. Дотогава тя ще участва в немски тортени изложения за представянето на своята книга.