Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопчанка е сред най-добрите в захарната декорация и моделиране

Родопчанка е сред най-добрите в захарната декорация и моделиране

Публикувана на 07.06.2017 | 16:50
8647 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Валентина с фигурата на Валя Балканска, снимка: nova.bg
Валентина с фигурата на Валя Балканска, снимка: nova.bg
Захарната фигура на Валя Балканска, снимка: bnr.bg
Захарната фигура на Валя Балканска, снимка: bnr.bg
снимка: onlinedecoratingtutorials.com
снимка: onlinedecoratingtutorials.com
снимка: pati-versand.de
снимка: pati-versand.de


​Валентина Терзиева е родом от най-големия град в Родопите – Асеновград. От 1999 година родопчанката учи, живее и работи в Германия. Там тя учи немска и испанкса филология и работи на най-различни места, за да се издържа.

По захарната декорация и моделиране се запалва през 2011 година, по време на изпитната си фаза, когато започва да търси нещо различно от четене с което да се занимава. Така попада на клипове и упътвания в интернет, които по това време са доста малко, но чрез метода проба-грешка успява да постигне завидни резултати.

Валентина участва в множество тортени изложения. През последните четири години тя бива отличавана все с първото място и златния медал, което за нея е най-голямото признание.

През ноември 2016 година на тортено изложение в Англия, Валентина прави захарна фигура на Валя Балканска в автентична родопска носия, което отново й донася златния медал.

Преди една година Валентина се завръща в родния Асеновград. Причината за завръщането й е семейството, което изключително много й липсва по време на престоя й в Германия, както и носталгията към родината.

 Днес тя води курсове по захарна декорация и моделиране в Германия, Австрия, Швейцария, а тази година и в България – в София и Варна. Валентина вече има издадена и своя книга в сферата на захарното декориране и моделиране, наречена „Valentina’s sugar land“.

След 6 години опит Валентина моделира една фигура средно за 2-3 часа. Амбицията на младата родопчанка е да моделира фигури, приличащи на истински хора, а не на анимационни герои.

Според Валентина всеки, който има необходимото желание и търпение може да се научи на този интересен занаят. Най-важното е изработването на фигурите да доставя удоволствие на този, който се е захванал с направата им, така човек не губи търпението и желанието си. Това обаче не е нещо от което може да се забогатее, категорична е тя.

През ноември тази година, родопчанката отново ще вземе участие в тортено изложение в Англия. Дотогава тя ще участва в немски тортени изложения за представянето на своята книга.