Родопчанката баба Китка на 105 години

Публикувана на 25.05.2015 | 06:46
12888 прочитания
снимка: Валентина Карчева
снимка: Валентина Карчева


Поредната разходка на 105-годишната родопчанка баба Китка от село Кожари, намиращо се там горе, близо до облаците във висините на Родопа планина. Баба Китка е родена през 1910 година, отгледала е 3 деца, има 10 внука, 17 правнука и 8 пра-правнука. Достатъчно е човек само да се замисли през тези 105 години, какви събития са се случили в Родопите и през какви перипети е преминала баба Китка, е достатъчно за да притаим дъх пред героичната осанка на тази истинска Родопчанка.

Като се сети човек от какви дребни проблеми днес правим едни яростни стенания и изпадаме в паника и объркване, а тази възрастна женица не се оплаква от нищо, въпреки че, живота и никак не е бил лек на моменти. Тя е преживяла два от най-тежките периода на глад и мизерия в Родопите. 

Там горе в облаците, във висините на Родопа планина, където няма екстри, всичко се добива с огромни усилия, живота е елементарен, просто каквото посееш това ще ядеш, каквото си измайсториш такова ще облечеш. Там обаче са се раждали истински хора, които за съжаление ние сме забравили и изоставили.