Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопска сватба от преди 100 години, фолклорни концерти и бяло сладко белязаха уикенда в Златоград

Родопска сватба от преди 100 години, фолклорни концерти и бяло сладко белязаха уикенда в Златоград

Публикувана на 07.10.2013 | 15:49
2255 прочитания


На 4, 5 и 6 октомври 2013 г. в гр. Златоград се проведоха серия от културни събития и прояви в реставрираните във възрожденски стил туристически обекти - Чалъкова къща, Взаимното Училище и Музея на съобщенията, съобщиха от пресцентъра на общината.

Събитията са част от проект „Повишаване на туристическата атрактивност на Златоград», финансиран по Оперативна програма «Регионално развитие», изпълняван от община Златоград.

Програмата през трите дни беше изключително разнообразна: представяне на стари градски традиции „На бяло сладко в Златоград”, два фолклорни концерта, възстановка на един учебен час на тема „История на моя роден край” във Взаимното училище и пресъздаване на традиционна родопска сватба отпреди 100 години.

Събитията имаха за цел да дадат начало на нов модел за туристическа културна анимация, базиран на промотиране на културно-историческото наследство, просветното дело в района и на характерни местни традиции и обичаи.

Възстановката на родопската сватба с всички, изпълнявани навремето в Даръдере (днешен Златоград) обичаи и ритуали е първо по рода си събитие за град Златоград, което има за цел да привлече и други млади двойки да се врекат във вярност по родопски.
Сценарият за нейното провеждане е разработен по разкази на местните хора, а участници- реална двойка младоженци, избрали да се венчаят именно по родопски. Смисълът е в разкриването на дълбоката символика в ритуалите от родопската сватба, изваждането им от забвение и предаването им на поколенията.


Всички събития бяха отворени за широката публика. По време на тяхното провеждане гостите можеха да опитат и някои от местните специалитети, да се насладят на звуците на родопската гайда и тъпан, на автентичната възрожденска архитектура и бит в района на промотираните туристически атракции.

© пресцентър на община Златоград