Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопската шипка - Връх Средногорец

Родопската шипка - Връх Средногорец

Публикувана на 09.02.2018 | 16:39
17660 прочитания


Името на върха е свързано с епични боеве, напомнящи за опълченските боеве на Шипка. По време на Балканската война 21-и Средногорски полк настъпва пред основните сили на нашата армия и започва освобождението на ардинското корито. Командирът Владимир Серафимов не се подчинява на заповедта да отстъпи и посреща контра- настъплението на османската армия по височините на Кайнадинския рид.

На 21 октомври 1912 г. в района на върха носещ името днес Средногорец, българските войски удържат врага и така спасяват местното население от османската армия. В тяхна чест върха е познат като „Родопска Шипка“ а най-близкото населено място носи името на командира на полка. На самото място на битката в малкия парк е изграден паметник на р.

От връх Средногорец се открива просторна гледка към долините на река Черна на север и река Арда на юг и изток и към последните южни ридове на Родопите.

За туристите има изградена и маркирана пътека от паметника през х. Ловна в северна посока за около 1 час се стига до с. Влахово в долината на река Черна откъдето може да се продължи към селото и крепостта Подвис.