Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопската теснолинейка със свой дом-музей от септември

Родопската теснолинейка със свой дом-музей от септември

Публикувана на 23.08.2017 | 18:06
4845 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​За втора поредна година първата неделя от предстоящия месец септември ще бъде отбелязана от туристите и почитателите на железопътните изживявания като Празник на родопската теснолинейка. За разлика от миналата 2016 година обаче тазгодишният празник, който ще се проведе на 3 септември, ще бъде съчетан с едно голямо събитие в историята на теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище– откриването на Дом-музей на родопската теснолинейка.

Идеята е на активистите от гражданско сдружение „За теснолинейката”, която работят по нея през последните години. Музеят се намира на една от гарите по линията – гара Цепина. Сградата, в която ще се помещава той, е възстановена с помощта на доброволци в рамките на изминалите две години.

С откриването на музея ентусиастите от сдружението си поставят за цел да популяризират вековната история на най-атрактивната железопътна линия в България, известна по цял свят като „Алпийската железница на Балканите”. Целта е и да се наберат повече съмишленици за каузата по опазването на това уникално транспортно съоръжение и единствена все още функционираща в страната ни теснолинейка.

Откриването на Дом-музей на родопската теснолинейка на гара Цепина ще бъде от 14:30 часа на 3 септември тази година. Гарата се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от Варвара в посока Велинград, на 62 км от Пловдив и на 116 км от София.

Организаторите препоръчват на всички гости на откриването и Празника на родопската теснолинейка тази година да използват транспортните услуги на БДЖ за стигане до гара Цепина поради липса на автомобилни паркоместа на мястото на събитието.

© Родопчани