Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Родопски баби ще танцуват кънтри в Могилица в деня на събора

Родопски баби ще танцуват кънтри в Могилица в деня на събора

Публикувана на 10.06.2014 | 13:36
1214 прочитания


Празник на народното творчество и Шести здравен събор `Могилица – 2014 ще се проведат на 21 юни в смолянското село Могилица. Това съобщава кметът на селото – Митко Чочев.

В този ден ще има и дейности от фестивала на дивите цветя, който се провежда паралелно в продължение на няколко дни в селата от Ардинското корито. Наред с многобройните прояви, неочаквана атракция ще бъде представянето на възрастните самодейци от селото, които са учредили Кънтри клуб, отбеляза Чочев. „Голямата изненада за гостите ще бъде как родопските баби играят кънтри в Могилица”, посочи кметът и допълни, че те се занимават от около година с традиционната музика на Съединените американски щати.

На коледното шоу в селото бабите са се представили добре и са се харесали на своите и съселяни и са решили да продължат да се занимават с кънтри. Читалище „България” – Могилица има идея по време на празника да направи и демонстрация, наречена „Природата втъкана в женските носии”. Пред гостите ще бъде показано багренето на преждата от билки, тъкане на стан, а на финала ще има ревю на автентични родопски носии. Проявата се организира със съдействието на Регионалния исторически музей – Смолян. Ще има и участие на клуб „Хоро – Тракийци” от Стара Загора и местния клуб „Хоро”.

По традиция на празника ще има и кулинарна изложба, в която се показват традиционните млечни и месни продукти, водещи до дълголетие. Митко Чочев каза още, че тъй като смехът е здраве, ще има и свободни спортни състезания, за да може празникът и здравният събор да са занимателни и забавни за всички жители и гости на село Могилица.