Родопски хумор завладява центъра на Рудозем в петък вечер

Публикувана на 12.08.2014 | 20:02
1713 прочитания
снимка: СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - град Рудозем
снимка: СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - град Рудозем


Група младежи прекъсват лятната си ваканция за седмица, за да се включат в Празника на града. С голямо желание да поднесат порция хумор, те отварят отново сценария на пиесата "Нашенски кахоре". Припомняме, че тази пиеса е реалност, благодарение на отдадеността на ученици и самодейци и техните ръководители Веска Михайлова и Соня Борисова. 

Лесно ли се събра голямата група и има ли иновации в пиесата - тези въпроси зададохме при посещение на първата им репетиция вчера. "Не беше трудно да се съберем в средата на лятото - оказва се, че ентусиазмът не е напуснал децата. А това само може да ни радва нас като ръководители"- заяви Веска Михайлова. Тя сподели, че пиесата ще бъде представена за четвърти път в Рудозем, като досега се е радвала на голям интерес от местните жители. "Децата са особено щастливи, когато пеят и играят пред голяма публика"- добави преподавателката. По думите й младежите не спират да творят, те непрекъснато вмъкват нови изречения на автентичен диалект, като черпят материал от ежедневието. "Радващо е, че продължават да обогатяват сценария"- посочи Михайлова.
Попитахме с какво ще изненадат публиката и на какво ще заложат този път. "Родопският диалект е много цветен и неповторим, предизвиква много емоции и смятам, че хората ще бъдат изненадани от това, че през цялото време децата ще говорят на автентичния за нашия район диалект, ще използват изцяло местни думи и изрази. А това, че сме успели да съчетаем местния говор с популярни фолклорни песни, смятам, че най-много ще се хареса на хората"- добави преподавателката. 

Пиесата "Нашенски кахоре" ще бъде представена в петък от 18 часа на откритата сцена в центъра на града. Екипът се надява  да прогони тревогите на зрителите поне за час, в който добро настроение ще е гарантирано, както и смехът до сълзи... 

© Родопчани