Родопски кмет стана част от Сдружението "Пазители на българщината"

Публикувана на 14.05.2014 | 16:24
1607 прочитания
снимка: www.zlatograd.bg
снимка: www.zlatograd.bg


На 10 май, малко след Празника на чевермето в Златоград, в Жеравна се учреди ново сдружение „Пазители на българщината”. По покана на Христо Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и приятел на Златоград, кметът на Община Златоград - Мирослав Янчев се включи в най-новата му инициатива, която има за цел да съхранява и разпространява българската история, култура, език и фолклор. Това съобщават от пресцентъра на Община Златоград.

40 войводи гръмнаха с топ и се сдружиха за запазване на етническия мир в България и недопускане на подклаждане на вражда на етническа или религиозна основа.
Най-близката цел на „Пазителите на българщината” е провеждането на първото издание на събора „Войводска среща”, който ще се състои в дните 18, 19 и 20 юли 2014 г. в село Жеравна, община Котел. Облеклото по време на събора „Войводска среща” е национална фолклорна носия, четническа или старинна българска военна униформа. Дарителите могат да са облечени и с алафранга, а свещениците - в расо.

Мястото на бъдещият събор е същото, където през август се провежда международният Фестивал на фолклорната носия. Всеки участник в събора ще трябва да заплати 20 лева за организацията на събора и за каузата на събитието.

© пресцентър на Община Златоград