Родопски красоти

Публикувана на 13.09.2013 | 22:39
2948 прочитания
Тъмраш
Тъмраш


Тъмраш в сърцето на Родопите е едно от малкото места, където като с магия изтриваш напрежението, успокояваш ритъма и преосмисляш стойностите. Да потънеш сред  девствената природа, да загърбиш градския шум и асфалта, а единствените звуци, които чуваш да са на птиците и на Тъмрашката  река. Това е нещо, което все по-рядко и на все по-малко места може да ни се случи. Трудно е да се повярва, че само на 20 км. от  гр.Пловдив  все още съществува толкова диво, недокоснато от човека място.

Природата те грабва  с величествени скали  още преди да стигнеш до отбивката за Тъмраш. Посреща те неочакван каньон, издълбан от буйна планинска река. От тук нататък скалите и „кипящата” Тъмрашка река чертаят пътя до уютната хижа, където вечер край огъня, слушайки родопски песни и легендите за Тъмраш ще се наслаждаваш на вълшебни гозби. 

През деня опитни водачи те поемат на излет по екопътеките. А любителите на коне ще тръгнат на конен преход. Гостите ще останат изненадани от разнообразието на природните дадености, история, диви животни и птици, които ще срещнат по пътя си. Навсякъде те пресрещат планински реки и потоци, а в чистите им води подскача балканската пъстърва /риболовът е забранен, а стопанисващите ловното стопанство са превърнали реката и нейнитепритоци официално в развъдна зона – вид защитена територия и всяка година разселват по десетина хиляди балканки/.

За по-запалените туристи се организират целодневни преходи пеш или на коне, като може и да се преспи в новоизградените заслони. А нощ в сърцето на дивата планина е приключение, което си заслужава!

За любителите на дивите животни се организират наблюдения, като е сигурно че ще се срещнат не само със сърни и елени, муфлони, лопатари и диви кози, но дори мечка,а  може би и вълк, както и многобройни видове птици, някои от които много редки като черния кълвач и черния щъркел. Да наблюдаваш животните в естествената им среда е несравнимо изживяване!

Голяма част от маршрутите минават по старинен римски път, а  многобройните потоци  са „прескочени” от  запазени  мостчета от римско и турско време.

На 5 км. от уютната база се намират руините на старото селище Тъмраш и е трудно да повярваме, че в тази закътана далече в планината и обрасла с  гора котловина само преди сто години  са живяли над 4-5 хиляди души. Днес са запазени само легендите за това, което се е случило. 

Стопантството се гордее със своите коне от порода Хафлингер и Арабо-Хафлингер. Изключително издръжливи на тежки планински условия ,  оцеляващи от векове  при суровите  условия на  Алпите,  където е създадена породата. Красивите коне с бели гриви и опашки са обяздени и привикнали към терена. Спокойни и уравновесени по характер  те са на разположение на гостите.

Стопанство Тъмраш поддържа и малко племенно стадо от изчезващата автохтонна порода крави – късорого родопско говедо. Доказано породата е най-старата в Европа и е на повече от 3000 години. Малките на ръст крави са характерни с изключителната си пригодимост и издръжливост в тежките условия на Родопа планина и високата масленост на млякото си. Гостите могат да опитат от домашно приготвените сирене и кашкавал.

И най-накрая за кухнята...Това е, което със сигурност ще запомните. Всички продукти са от региона, като голяма част от тях се произвеждат от стопанството. Храната има вкус, който в ежедневието вече сме позабравили.  Дали родопска  гозба или дивечов специалитет – едно е сигурно – изживяването е незабравимо!

А който веднъж се е докоснал до прелестта на Тъмраш – вече е омагьосан и винаги се връща отново да се потопи в родопската магия, където винаги е добре дошъл. 

© Ловно стопанство Тъмраш