Родопски природни феномени: "Каменните гъби" край Кърджали

Публикувана на 21.08.2013 | 16:03
1940 прочитания


Скалните образувания се намират източно от с. Бели пласт, при самия път, свързващ Кърджали с Хасково. Обявена за  природна забележителност през 1974 г. с цел опазването на скалните образувания. Защитената територия има площ от 3 хектара.

Представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкани туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена.

След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда.

Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

© tourism.kardjali.bg