Родопските столетници: Баба Сафие от село Сивино навърши 102 години

Публикувана на 01.05.2012 | 15:31
3538 прочитания


102 години навърши Сафие Мехмедова Ефендева от смолянското село Сивино. Родопчанката е родена на 1 май 1910 г. Жената все още е в добро здраве и с бистър ум. На връх рождения си ден тя посади в градината си фасула, след като предните седмици посадила сама картофите.

"Градинката оправям сама и сама си живея никой не ми помага, и сама си и готвя още", казва столетницата. Баба Сафие нито веднъж не е излизала от родното си Сивино. Родила трима синове, има 3 внука, 4 правнука и праправнуче.

Единият й син е вече покойник, другият e пенсионер. "Цял живот по-далече от ливадите ни не съм ходила. Хубаво си е тука. Всичко харесвам и затова ми е добре", казва баба Сафие.

Дребничка като 10-годишно дете, въпреки годините, вдовицата и сега обхожда бодро двуетажната си къща и градинката. Тя посреща всеки с усмивка и го кани на раздумка. Казва, че не е претенциозна за храненетото, каквото има - това яде.

"103 години почвам и все здрава съм била, само наскоро два пъти се разболях, ама фелдшерът ме лекува в селото", казва столетницата. За лична карта я снимали фотографи дошли да улеснят старите хора в селото.

Баба Сафие живее в една от стаичките, има и телевизор, но не го включва. "Погребала съм мъж, двама сина и внук и да ми свири телевизор, пък тях да ги няма не мога", казва родопчанката.

През живота си работила на тютюна в ТКЗС и гледала животни, но от няколко години ги оставила. Взима към 100 лв. пенсия и казва, че е доволна и парите й стигат.