Родопското мляко - лекарство за човека

Публикувана на 07.04.2015 | 11:50
2152 прочитания

Родопското мляко е лек за човека и за душата на човека. Много неща са се изговорили и изписали за лечебните качества на родопското мляко и въпреки това едва ли е казано и написано всичко. Темата за живота в Родопа планина е като извор на вода в планината.

Знае се колко много са столетниците в Орфеевата планина. Какво ли не се е разказвало - от митове и откровенни шеги,  до сериозни научни изследвания за причините, които правят родопчанинът устойчив на времето.

Животът в Родопите сам по себе си е свързан с много труд и движение. Разпокъсаните имоти, тежките зимни условия за придвижване и постоянната грижа за имуществото изискват много енергия. Движението сред природата е здраве.

Родопското мляко е качествено, наистина, защото животните се хранят с много разнообразни и екологично чисти растения, или така поне беше до вчера. За наша радост все още има хора, които държат повече на качеството, от колкото на количеството -  това са тези, които отглеждат животни с цел лична консумация на млякото.

Като се има предвид колко труд трябва да се положи, за да се стигне до самата консумация на млякото, едно от многото заключения, до които човек може да стигне е, че на хората, заети с отглеждането на животните и добива на мляко, не им остава време за нищо. Най-вече за съвременните пороци и страсти, които водят до напрежение и психична умора.

За да се добие млякото, се изисква ежедневна работа. За една или две крави се изисква всеки ден по 3-4 часа труд само за доене, хранене и чистене в обора. Ами после - обработката на млякото като варене, заквасване и ред други дейности, в случай, че  човек иска да произведе сирене, извара, кашкавал, масло. Като се роди телето, работата се удвоява. Понеже така на дребно производство в България няма как да се осигури нормално препитание, хората трябва да имат и друго занимание и сами можете да си представите колко свободно време ще му остане на човек, който отглежда една или две крави. 

През лятото работата на село е от зори до зори, това е истината, а през нощта се спи яко, защото след умората от целодневния труд, едва ли ще ти се иска да правиш каквото и да е. Хора с чувство за хумор казват, че само каквото може да се свърши лежешком, това се прави нощес.

В заключение ще кажем, че лечебните свойства на родопското мляко са факт, но ефектът от млякото е налице със сигурност само когато пиещият от него има лична заслуга за добиването на млякото.

Млякото е лек за душата, а когато душата е здрава и тялото е в кондиция. Това обаче се постига само когато пием родопското мляко там, на село. Когато дишаме въздуха, който дишат животните, дали млякото на хората. Млякото лекува тогава, когато човек преживее целия път на млякото от суровината като храна за животното, мине се през доенето и обработката и се стигне до консумацията.

Това е тайната на лечебната сила на родопското мляко, с което се хранят дълголетниците в Родопа планина!