С какво се промениха обществените настроения след атентата?

Публикувана на 20.07.2012 | 17:06
1610 прочитания


Наблюдавайки коментарите из медиите и социалните мрежи, човек би му призляло от крайностите и откровенните манипулации, които се правят във връзка с атентата. Българските мюсюлмани биват обект на засилено съмнение, което се подклажда от безотговорни коментатори и дори някои медии. Неадекватните български служби също допринасят за повишаване на напрежението поради излишни и непремерени действия в някои райони на страната.

Прави впечатление, че твърде лесно се доверяваме на външни служби за сигурност, които врърде лесно биха могли да се възползват от нашата неадекватност и да извлекат максимални ползи от трагедията. Страховете на хората от Родопите и другите смесени райони се увеличиха след атентата именно защото никой няма доверие нито на държавата, нито на службите. Оттам с неадекватното си поведение много хора биха предизвикали разни ситуации из страната ни.

По-страшното от пробива или пропуска, който нашите служби допуснаха са последващите неадекватни мерки. Някои политици и националистически формации вече се опитват да наливат вода в собствените си мелници и масло в пожара обхванал спокойствието в България. Разрушаването на доверието между държавата и евентуалното заподозряно население с мюсюлманско религиозно самосъзнание, към където ни тласкат някои безотговорни политици и коментатори е по-опасно от един или двама промъкнали се през спящите спецслужби терористи.

Липсата на институционалност и заинтересованост през годините в България и това, че държавата с нищо не допринесе, за да регламентира религиозните дейности, институции и учреждения, които да администрират заинтересованите доведе до липсата на доверие, проблем, на който предстои да берем плодовете. Това не е непоправимо, но по никакъв повод поведението на отговорните лица днес не ни дават надежда че нещата биха се подобрили. Затова пак ще напомним, че силната политическа поляризация на населението в смесените райони - от едната страна ДПС и от другата ГЕРБ е опасно за страната, защото политиците използват това, за да делят властта, но сред населението се създават вражди и напрежение.