Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Събирането на гъби- хобито, което е превърна в източник на препитание

Събирането на гъби- хобито, което е превърна в източник на препитание

Публикувана на 13.10.2013 | 13:49
1296 прочитания


Мнозина безработни родопчани трескаво следят прогнозата за времето с надежда, че ще се постопли след дъждовните дни и ще тръгне гъбата. От години насам гъбарството в района не е хоби, а алтернатива в търсенето на прехрана.

Пресен пример е отминалата пролет, в която хората масово обикаляха баирите, ставайки в ранни зори, за да търсят прехрана чрез събиране на диворастящите гъби. Именно тогава по-опитните гъбари си докарваха по 40-50 лева надница, като е имало единични случаи на над 100 лв. С доходите от това „хоби” се издържат цели семейства, като в събираческата дейност се мобилизират и млади, и стари.

В някои от рудоземските села  мъжката безработица е по-ярко изразена, особено след упадъка в строителния бранш. Докато преди 4-5 години в бума на строителството селата бяха почти обезлюдени и хората бяха концентрирани в столицата и покрай черноморието, сега са малцина тези, които продължават да се занимават със строителство. Една част от останалите вече са зад граница, а друга- в родните села. И тъй като безработицата в района е значителна, много хора възлагат надежди на манатарката- като спасителен пояс и осигуряване на някакви средства за зимата.

За голямо съжаление гъбата все още не е тръгнала съвсем, в пунктовете се носят по 0,5 – 1 кг, като събраните количества рядко надвишават килограм. В момента първо качество струва 8 лв, второ- 4, а третото е левче.

И въпреки че все още няма много гъба, хората са тръгнали да търсят. Броят на гъбарите се увеличава и това съвсем не е парадоксално, защото в тази безработица всеки обикаля баирите с надеждата да изкара някой лев…

 

© Родопчани