Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Събор на тютюнопроизводителите стягат в село Ваклиново

Събор на тютюнопроизводителите стягат в село Ваклиново

Публикувана на 07.07.2015 | 20:42
3757 прочитания
село Ваклиново, община Сатовча
село Ваклиново, община Сатовча


Поредният събор в сатовчанското село Ваклиново отново ще върне в родния им край стотици родопчани и жители от неврокопския район, отишли на гурбет из Европа и Америка. Единадесетото издание ще се проведе на 18 и 19 юли и е под патронажа на кмета на родопската община Сатовча Арбен Мименов. 

 Този събор се превърна в една от най-посещаваните прояви. Миналата година събора беше посетен от над 25 хиляди души. Много от гастарбайтерите ни избират тези дни, за да се върнат в родното си място. Да се съберат с роднини, приятели и билзки, всички заедно да се веселят”, заяви кметът на общината Арбен Мименов.

Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона.

На сцената през двата празнични дни ще се качат млади таланти, изявени самодейци и професионални изпълнители. Те ще разкрият пред хилядите зрители магията и красотата на българската песен и на народните ни танци, ще покажат значимостта на българското фолклорно наследство. Атрактивни спортни надпревари ще има във втория ден на празника. Мъже и жени ще се борят в свободен стил на поляните в неделя, ще има и състезание на яки мъже по канадска борба. Организацията върви с пълна сила. Всичко вече е уточнено. Знае се колко ще е входната такса за различните видове МПС, колко ще се плаща за разполагането на сергии, за продажбата на различни продукти.

„Надяваме се, че ще дойдат повече хора от миналата година, за да се забавляват и да отдъхнат поне за 2 дни от тежкия си труд по тютюневите ниви”, твърдят организаторите от община Сатовча.