Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Съдилището – местност, пропита от страховити легенди

Съдилището – местност, пропита от страховити легенди

Публикувана на 25.08.2017 | 11:25
8689 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Родопите крият в себе си местности с дълбока история, местности, пропити от болка и скръб. Една такава местност е местността Съдилището, която както подсказва от името си е мястото, където според преданията, осъдените на смърт били водени и захвърляни.

Местността се намира на около 20 километра от град Рудозем и попада в маршрута на най-дългата и трансгранична екопътека в Родопите „Хвойна – Ставруполи“.

Местност Съдилището представлява отвесна скала, водеща до гръцкото гранично село Демерйон. До нея се стига като от Рудозем поемета на път към село Мочуре, което е на път да бъде изоставено и забравено. Тук може да се отбиете, за да поговорите с последните останали жители и да чуете от тях преданията за тази кървава местност.

След село Мочуре следва черен, но отъпкан горски път, водещ до подножието на връх Циганско градище. 3000 метра след Циганско градище следва и пропитата от легенди местност Съдилището.

Маршрутът до местността Съдилището е дълъг, но пък за сметка на това е лек и приятен. Изградени са множество места за отдих, които позволяват на човек да спре за момент, да отдъхне и да се наслади на омайната Родопа, обкръжаваща го от всички страни.

Преди да посетите местност Съдилището е необходимо да уведомите органитена граничната полиция в град Рудозем.

© Родопчани