Самодивско пръскало – един от най-красивите водопади в България

Публикувана на 17.05.2017 | 21:23
28828 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: waterfallsbg.info
снимка: waterfallsbg.info
снимка: waterfallsbg.info
снимка: waterfallsbg.info
снимка: sinoptikbg
снимка: sinoptikbg
снимка: sibir.bg
снимка: sibir.bg
снимка: globaltur.bg
снимка: globaltur.bg


Водопад Самодивско пръскало или известен също с името „Строилски дол“ е един от най-красивите и най-високи водопади в Родопите и България въобще. Водопадът е едновременно скътан в полите на Родопите и лесно достъпен за посетители.

Самодивско пръскало се намира на 2-3 километра от град Девин, в местността Струилица, известна със своите минерални води. До самият водопад се стига по специална екопътека, създадена изцяло с приходи от пещера Дяволското гърло. Пътят към водопада минава по екопътеката Струилица – Калето – Лъката, като малко след началото й има обозначена отбивка. Пътеката е лека и подходяща както за опитни, така и за неопитни планинари. Изградени са мостчета и дървени стълби с цел максимално улеснение на посетителите.

Водопад Самодивско пръскало е сред най-високите в България. Общата височина на водния пад е около 70 метра, като водата пада по две каскади и се влива в река Девинска. Височината на първия пад е около 25, а на втория около 45 метра. Най-красив и пълноводен водопадът е през пролетта, в периода април-юни, както и през дъждовните есени.

Името Самодивско пръскало идва от легендите, предаващи се в поколенията, за самодиви, обитавали живописната местност около крепостта Калето в близост до водопада.

Идеята за намирането на забележителността дошла от книгата на Антон Дончев “Време разделно”, в която се загатва за подобна страховита местност, дълбоки дерета и тайнствена пътека до крепостта, която е направена, за да снабдява с провизии при обсада.

Водопад Самодивско пръскало е обичана дестинация както за гостите, така и за жителите на град Девин.

© Родопчани