Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
„Сървайвър“ край Загражден

„Сървайвър“ край Загражден

Публикувана на 30.05.2017 | 02:15
16699 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: drumivdumi.com
снимка: drumivdumi.com
снимка: ivailo-mirchev.blogspot.com
снимка: ivailo-mirchev.blogspot.com
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Екопътеката край Загражден със своите 13 километра дължина и 300 метра денивелация предлага изживяване като в „Сървайвър“. Собственик на къща са гости в началото на екопътеката е и Николай Койчев – участник в един от сезоните на „Сървайвър“.

Село Загражден се намира в община Баните, по пътя за град Лъки, на около 60 километра от град Асеновград. Разположено е на 1300 метра надморска височина, на границата между Източни и Западни Родопи. Селото, населявано от около 350 жители, е разположено между три от най-известните български резервати – „Кормисош“, „Дженда“ и „Сливка“.

Екопътеката, тръгваща от центъра на селото, предлага приятна разходка край живописни водопади и речни пейзажи в комбинация с красива природа и множество мостчета над реката. Разходката по нея е истинско удоволствие. Разбира се, има изградени и беседки на удобни местенца за отдих и наслаждение на прекрасните природни картини. Покрай водопадите има панорамни площадки с цел съзерцаване на пълната красота на смайващите пейзажи.

Екопътеката минава през природната забележителност Добрин вир, водопад Чистилището - тесен скален процеп, през който според легендите преминават само праведните, местността Две тополи и римски мост.

Трасето на екопъеката е с кръгов маршрут – тръгва от село Загражден и се връща отново в Загражден. По протежението му са разположени общо 14 дървени моста, 5 платформи, 3 беседки и 1 заслон.

Ако 13 километра ви се струва тежък преход, то има и скъсен маршрут – около 7 километра, който също разкрива красивия природен потенциал на местността.

© Родопчани