Съвети при покупка на недвижим имот

Публикувана на 08.12.2022 | 11:32
511 прочитания


Планирате закупуването на имот? Чудесно! Стига покупко-продажбата да бъде внимателно планирана и безопасно осъществена. В настоящата статия ще ви предоставим няколко съвета при покупката на недвижимо имущество, които не бива да пренебрегвате.

Определете целта

Започнете с най-важният въпрос – Какво търсите? - Къща, апартамент, промишлен обект или земя, офис, магазин, гараж и други.Каква е целта на покупката? – Инвестиция, лични нужди, предприятие и т.н. Кое населеното място предпочитате? Ако това е град – кой квартали предпочитате?Какъв вид строителство очаквате да бъде имотът или се стремите към такива „на зелено“?

Какъв е бюджетът ви?

Преди да определите точен бюджет, се запознайте с пазарната цена на имотите, отговарящи на вашето търсене. Подобно пазарно проучване можете да направите сами или с помощта на агенция за недвижими имоти.За да постъпите разумно и да поемете минимален риск, ви съветваме да пресмятате внимателно. Първо определете, какво е финансовото ви състояние в момента. Помислете какъв е  сборът от месечните ви лични приходи. От тази сума, извадете регулярните месечни разходи (храна, битови сметки, дрехи, гориво за автомобил, забавление, подаръци) и всякакви други разходи, изчислени на месечна база (екскурзии, ремонти, лекарства, закупуване на техника и т.н.). От останалата сума решете колко можете да отделяте за евентуален кредит или ако сами финансирате покупката. Помислете и дали ще се разделите с всички си спестявания и дали ако това е така, останалата сума от месечното ви възнаграждение ще бъде достатъчна, за да започнете да спестявате отново.

Как ще финансирате покупката?

След като правилно сте пресметнали текущата ви финансова ситуация, изберете кой вариант за финансиране на покупко-рпдажбата е най-подходящ за вас–  лични средства, банков кредит или смесено. В първия случай притежавате цялата сума, която ви е необходима. Съответно я инвестирате и получавате избрания от вас имот.Във втория случай нямате цялата сума и ви е необходимо допълнително финансиране, а това налага тегленето на кредит. Забавете темпото. Това е важен етап, изискващ време и достатъчно проучвания.Насочете се към водещи банки в страната и не искайте оферта само от една, а от няколко. Препоръчително е да направете това дори преди да сте харесали конкретен недвижим имот, за да се запознаете с техните изисквания, срокове за одобрение и какви лихвени проценти биха ви предложили.Не забравяйте да поискате писмена оферта, за да отидете с текущото предложение в конкурентна банка, която твърде вероятно, въз основа на тази оферта, ще ви предложи още по-добра такава.След като сте наясно с условията на банките, които сте избрали, бихте могли спокойно да се насочите към търсенето на подходящия за вас имот.

Професионално съдействие от адвокат и брокер/агенция за недвижими имоти

Нуждаете ли се от тези двама специалисти? Определено, отговорът ни е положителен! Лоялният и доверен брокер ще ви помогне по-лесно да намерите това, което търсите, тъй като те имат всекидневен достъп до големи бази данни с всякакъв тип имоти, отговарящи на различни характеристики. Опитният брокер е и добър оратор, а това със сигурност ще бъде във ваша услуга, когато стигнете до етап преговори.Когато брокерът завърши задачата си с намирането на  подходящия за вас имот и ви предстои сключване на договор за покупко-продажба ви съветваме да се обърнете към доверен адвокат.Опитният адвокат ще изиска всички документи за собственост на имота. Ще направи справка в Имотен регистър, Агенция по вписванията и още куп проучвания и проверки, които ще ви гарантират успеха на сделката и ще намалят до минимум шанса да бъдете измамен.

Какви са отделните етапи на сделката и как завършва тя?

Етапите на същинската сделка са четири – сключване на договор за гаранция, проучване на имота, сключване на предварителен договор и подписване на нотариален акт.Повече информация за отделните етапи, може да прочетете тук. (линк към статията на Тончев)Последният етап е „предаване на владението“, а това се случва когато продавачът  ви предаде доброволно ключовете на закупения от вас имот. Само тогава сделката се счита за финализирана.