Счупената планина – чудо на природата

Публикувана на 11.05.2017 | 18:50
18665 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg
снимка: myivoblog.blogspot.com
снимка: myivoblog.blogspot.com
снимка: myivoblog.blogspot.com
снимка: myivoblog.blogspot.com

            Родопите са толкова необятни, че колкото и да ги обхождаме, колкото и да виждаме от тях, все ще е малко. Винаги ще има с какво още да ни изненадат, какво още да ни покажат, с какво още да ни впечатлят. Богати на вековни гори, на огромно растително и животинско разнообразие, а също така и на редица феномени.

            Ако сте минавали в района на град Джебел, може би сте се натъкнали на един много интересен природен феномен, а именно Счупената планина. Висок хълм, от който сякаш е отчупено парче.

            Това е един интересен геоложки феномен. Лявата част на високия хълм е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 метра, а разликата във височината е около 80 метра.

            Специалистите обясняват „счупването“ като резултат на тектонско отместване – огромно свалчище активирано от големи количества валежи.

            От поколение на поколение местние пък предават страховитата история за есенната нощ, в която потънала тази част от планината. От няколко дни не спирало да вали, чул се страшен грохот, а огнени отблясъци хвърчали от планината. На нея било разположено и малко село, като по-голямата част от него потънала заедно с планината. Останала само малка част от къщите.

            Малцина са тези, тръгнали да видят феномена от близо. Осмелилите се попадат на голямо поле от каменни блокове, откъртени при свличането. Това обаче е една малка част от една огромна маса, която никой не знае къде е потънала. 

© Родопчани