Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Седмица на отворените врати ще се проведе в смолянската болница- ще правят безплатни прегледи

Седмица на отворените врати ще се проведе в смолянската болница- ще правят безплатни прегледи

Публикувана на 19.03.2014 | 18:06
793 прочитания


По повод Световния ден за борба с туберколозата – 24 март, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” - Смолян организира седмица на „Отворени врати” от 24 март /понеделник/ до 28 март /петък/. Това съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Ще се извършват безплатни прегледи и изследвания за туберколоза на всички желаещи, независимо дали са здравноосигурени или не. Прегледите ще се извършват от екипа на пневмофтизиатричен кабинет към болницата, намиращ се на III етаж над Инфекционно отделение – кабинет № 11, във времето от 8,00 до 15,30 часа.
24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберколозата от 1996 г. с решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на заболяването – туберколозния бактерий, наречен на негово име.
Туберколозата все още продължава да бъде глобална опасност. Всяка година по света умират около 3 милиона от най-тежко засегнатите болни. Туберколозата е предотвратимо и лечимо заболяване, затова целта на тази кампания е да се фокусира вниманието върху борбата с болестта, да се повиши обществената информираност за нея, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот.