Село Косово – възрожденска приказка

Публикувана на 08.07.2017 | 10:17
10874 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: zabelejitelnosti.info
снимка: zabelejitelnosti.info


​Село Косово е изключително живописно селце, сгушено в необятната Орфеева планина. Обграждащите го девствени гори и четирите непресъхващи реки, които прорязват махалите му допринасят още повече за приказния облик на Косово.

Село Косово се намира на 5 километра от балнеоложнкия център Нареченски бани. По пътя Асеновград – Смолян се намира отбивката за него, която само след 3 километра ще ви отведе в село Косово, където времето в спряло.

Със своя почти напълно запазен облик от 18-19 век Косово се превръща в образец на типичната българска архитектура. Забравеното родопско село опазва 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

Църквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес, както и Хаджийската къща са дело на прочутия хаджи Георги Станчовски, който е майстор на къщите на Куюмджиоглу (днешният Етнографски музей) и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Други сгради, които привличат вниманието на гостите на Косово са старото училище, параклисите „Света Неделя“ и „Свети Петър“, воденицата, ковачницата, както разбира се и старите къщи, запазени в селото.

Освен на красивата природа и забележителните автентични родопски къщи, тук ще се радвате и на прочутото родопско гостоприемство. Малкото останали жители на селото ще ви разкажат спомените си за миналото, когато тук живеели мнозина, а техен основен поминък бил скотовъдство, земеделието, кираджийство и зидарството.

Тук ще имате възможността да се насладите и на знаменити родопски деликатеси. Родопски пататник, качамак, баница, марудник и туршия са само малка част от богатото родопско меню, което ще ви предложат в Косово.

Село Косово се радва на изключително приятен климат през всички годишни сезони. Слънчевите дни през зимата не са рядкост, през лятото пък гъстите гори осигуряват прохлада, пролетта с песента на пойните птици е невероятна, а есента с цветните багри е незабравима.

През 2004 година майстори с богат опит в съживяването на прочути паметници на културата в Родопите като Агушевите конаци и част от къщите в село Широка лъка реставрират едни от най-емблематичните къщи и в село Косово.

© Родопчани