Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Село Рибница

Село Рибница

Публикувана на 07.01.2014 | 11:36
2326 прочитания


Село Рибница се намира в община Рудозем и наброява около 300 жители. Селото се намира и на 7 км от границата с Гърция.
Смесеният тип на горите създават благоприятни условия за дивеча диворастящи плодове и гъби. Срещат се зайци, елени, сърни, глигани, лисици, белки, костенурки, катерици и други. В покрайнините на селото има диворастящи плодове.

Село Рибница е създадено в началото на 17-ти век със заселване първоначално на две овчарски семейства, а не след дълго и семейството на египетски ковач. През годините фамилиите са били изключително богати животновъди. По време на войните регионът е бил тероризиран от нашествениците. Населението е било ограбвано и принуждавано да дава всичко, което има.

След 1949 година започва геоложко проучване на богатите залежи на олово-цинкова руда и непосредствено след това стартира строителство на рудници, което през годините става алтернатива за препитанието на населението. Това създава предпоставки за обособяване на различни институции, което прави Рибница административен център на Общината. Това продължава до 1965 година, когато град Рудозем се превръща в административния център.
В края на миналия век рудниците се закриват като се предприемат екологични мерки за рехабилитация и рекултивация на земите, засегнати от рудодобива, като се издават сертификати за екологично чист район.

Една от уникалните по рода си забележителност е Средновековната крепост "Козник", или както местното население я нарича "Кичика", което в првод от турски означава козя скала. Крепостта е построена, за да пази някогашния кервански път.  За първи път крепостта е спомената а пръв път през 14-ти век от Йоан КАнтакузин като една от родопските крепости, предадени от императрица Анна Савойска на българския цар Иван Александър, заради обещаната българска помощ във войната срещу Кантакузин.

© bg. wikipedia.org