Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Село Седларци

Село Седларци

Публикувана на 19.03.2013 | 10:36
3383 прочитания


Село Седларци се намира в община Ардино, обалст Кърджали. До 1934 година се нарича Сèмерджилер. Селището е разположно на висок хълм, на север около 2 км от село Жълтуша. Разделено е на Горната и Долната махала. Според жълтушенци селото било махала на Жълтуша, а за това говори една от фамилиите- Саръкувци- от Сарък (старото име на Жълтуша). В статистическите списъци не се среща, населението му е броено с населението на Жълтуша.

Срещнахме 82- годишната баба Ресиме, която ни разказа, че старото име на селото е Семерджилер, защото в миналото е било популярно със своите майстори, които правили самари- седла за товарните животни. Тя сподели и притеснението си, че хората в селото намаляват- преселват се в големите градове, защото търсят препитание за семействата си. Затова и вече училището е затворено, поради факта, че децата са малко. Тези, които са останали, пътуват до най-близкото училище в съседното село Жълтуша.

Нейна съседка пък си спомни годините, когато е била млада невяста. Разказа ни как на младини със свекървата й са ходили на воденицата да мелят царевицата и след това са пекли хлябове на пещ. Тя сподели, че са правили по дузина хлябове- за да имат за няколко дни и ни увери, че са замесвали хляба единствено с мая и той не се е развалял. Въпреки че са пекли по десетина хляба, защото работата им не позволявала да отделят време всеки ден за това, а и процеурата е била доста продължителна, хлябът не плесенясвал, докато сегашния след втори ден започва да се разваля.

И двете жени са категорични, че продуктите от домашната градина и от собственото стопанство са сто пъти по-качествени от купените от магазина. Но добавиха и това, че с напредването на годините и сушата от последните 2-3 години няма как да разчитат само на домашно добитите суровини и се радват, че сега времената са други и всички суровини са достъпни, не е като във времето на тяхната младост.

© Родопчани