Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Село Смилян почерпи гостите си с вкусни гозби по повод празника на фасула

Село Смилян почерпи гостите си с вкусни гозби по повод празника на фасула

Публикувана на 01.12.2013 | 18:15
1467 прочитания
снимка: smolyanpress.net
снимка: smolyanpress.net


Родопското село Смилян почерпи гостите си за празника на фасула със вкусна постна чорба и курбан с месо и фасул.

По традиция с мощен гръм с 50 гр. черен барут от фасулено топче местния Боримечка, 39-годишният Митко Кокаларов разтърси родопското село и даде началото на празника на боба. Преди това в кметството под звуците на каба гайда и родопска песен бе открит кът на кмета с ликовете на всички селски управници на многолюдното село.

На щандове местните производители продават реколтата от тази година със специални етикети със запазената марка на смилянския фасул. Целта е реколтата да се пази на пазара от ментета. В Смилян тази година са произвели около 25 тона фасул, а в цялото Арденско корито още толкова, каза шефът на кооперацията Сафидин Чикуртев. Фасулът се продава за 10 лв. за кило едър бял салатен и 8 лв. за кило дребен шарен.

На единадесетия подред празник на фасула за производител на годината в оспорван конкурс бе отличена Севда Табакова. В селото деца от детската градина до 8 клас мериха сили в конкурс с 51 пана от фасул. Местните мериха сили отново и в кулинарен конкурс, за който 13 смилянчанки бяха подредили вкусни изкушения от фасул по местни рецепти.

© smolyanpress.net