Село Солища

Публикувана на 11.01.2014 | 11:48
1762 прочитания
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org

Село Солища е разположено в район, който обхваща най-високата част на Орфеевата планина- Перелишкия масив. Той е изграден от вулканични скали, предимо риолити. Тук се издига най-високият връх на Родопите - Голям Перелик - 2191 метра.

Солища се намира  на 26 км от град Смолян.

Растителността е богата на лековити билки, виреят ядливи гъби. Основна култура в Солища са картофите. В миналото около селото са сеели пшеница, ръж и овес. В горите и из поляните се срещат диви животни. Една от неповторимите природни красоти на селото е 300-годишната защитена борова гора, която местните жители наричат гальовно "Черночето". Наименованието произлиза от думата „чернок“. Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце. Черночето е един от символите на селото.

Има различни версии за произхода на името на селото. Една от тях гласи, че на мястото на днешното село (тъй като Солища е разположено на южният склон на Солийски връх и тук най-бързо се стопява снегът) старите овчари са „кърмили“ стадата си със сол (солище - място, където се поставят буците каменна сол за добитъка).

Важна част от историята на селото е построяването на църквата „Света Неделя“.

Днес населението на село Солища е изцяло източноправославно. През 2013-та на Кръстовден (14 септември) на хълма над селото е издигнат десетметров железен кръст, който се озарява при залез слънце и се вижда от околните села Гела, Стикъл и Стойките. Майстор на кръста е местният жител, бивш военен парашутист, Иван Караджов.

През 1934 година селото е наброявало 442 души. Днес постоянните жители на Солища са 34 човека, но през лятото населението достига до 300 души с почиващи и туристи.