Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Село Ягодина

Село Ягодина

Публикувана на 13.02.2014 | 11:02
1978 прочитания


Село Ягодина се намира в планински район, в пределите на община Борино.  То е разположено в Западните Родопи на1183 m надморска височина. По данни от миналата година в селото живеят около 460 човека.

В землището на селото попада част от Буйновското ждрело и част от Триградското ждрело. Селото е известно с Ягодинската пещера, която се намира наблизо. 700 метра над селото се издига гористият връх Дурдага, висок 1693 метра.

Селото е създадено още през V век пр. н. е. в местността Баракли. Било горено 3 пъти. По време на османското владичество носи името Балабан. Отбелязано е още, че селото е известно и под имената Саръ Балабан и Дур Али бей.

Интересна забележителност е Ягодинската пещера, която е често посещавана от туристи. Освен пещерата, туристите могат да се порадват на дивата природа по четирите екопътеки, водещи до различни забележителности: пещера Дяволското гърло, връх Св. Илия, „Дяволски мост“ и водопада „Хайдушки дол“.

Всяка Нова година жителите на Ягодина, заедно със своите гости се събират в центъра на селото. Пали се голям огън, който гори до сутринта, а около него се играят хора. От 2007 г. на 3-ти март се прави поход до вр. Св. Илия, като походът започва от центъра на селото под звуците на гайди и родопски песни. На върха се организират различни игри за малки и големи. Същият ден се провежда и офроуд състезание. Пали се черешово топче и се празнува Освобождението на България, а и на селото от Османска власт.