Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Семинар по проект „Епидемиологична карта на региона в мрежата” EMN, се проведе в Смолян

Семинар по проект „Епидемиологична карта на региона в мрежата” EMN, се проведе в Смолян

Публикувана на 07.12.2012 | 11:18
1047 прочитания


Семинар - Отворен епидемиологичен ден по проект „Епидемиологична карта на региона в мрежата” EMN, се проведе в Смолян, съобщиха от пресцентъра на областната админситрация в Смолян. В него участваха представители на Областната управа на Смолян и Хасково, РЗИ-Смолян, Българския лекарски съюз, неправителствени организации в областта на здравеопазването, представители от РЗИ Кърджали и представител от гръцка страна – технически екип по проекта. Презентирани бяха събраните епидемиологични данни за област Смолян, предоставиха се и обсъдиха данни за демография на болестите, налични данни за основни епидемиологични заболявания в региона, основни мерки за превенция на епидемиологичните заболявания. За изготвянето на здравно-епидемиологичната карта се събраха и анализираха географски, морфологични, демографски и социално-икономически данни за населението от двете страни на границата, тъй като здравето и благосъстоянието на жителите на дадена страна, регион или префектура е пряко повлияно от социалните, екологични, икономически и демографски фактори. Целта на семинара в Смолян бе обобщаването на данните от регионите, тяхното изследване и идентифицирането на проблемите, които оказват влияние върху здравето на населението. Проведе се заседание на Управителния комитет по проекта, съвместно с партньорите от Областна администрация Хасково и водещия партньор – Регион Източна Македония и Тракия – Гърция. Проект EMN се финансира по Оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013, Приоритетна ос 1: Качество на живот, Област на интервенция 1.3. Сътрудничество и работа в мрежа по въпроси на здравеопазването и социалното благосъстояние. Водещ партньор по проекта е Регион Източна Македония и Тракия, партньори от българска страна са Областните администрации на Смолян и Хасково. 
Заключителната конференция по проекта, на която ще бъде представена епидемиологичната карта на региона в мрежата, ще се проведе през месец декември 2012 год. в Александруполис.