Шести Национален конкурс на фолклорна основа ще се проведе в Чепеларе

Публикувана на 09.06.2017 | 13:45
1649 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Община Чепеларе
Община Чепеларе


На 17 юни в родопския град Чепеларе, на сцената на НЧ „Родопска искра 1880”, от 18:30 ч. ще се състои финалният етап от Шестия национален конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа "Нова българска музика в 7/8". Под съпровода на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов  и с помощта на хористите от ансамбъл „Тракия” ще прозвучат шест вокални и пет инструментални творби определени от авторитетно жури с председател - народната певица Татяна Сърбинска.

Наградният фонд на конкурса е 10 000 лв. и е осигурен от фондация „Св. Георги Победоносец” – Балтимор, САЩ.  Награди ще бъдат дадени за солова инструментална творба и за инструментално произведение за оркестър, както и  за солова вокална творба и вокална композиция за народен хор,  ще има и награда на публиката. Конкурсът се осъществява в два кръга. Първият е подбор на представените произведения от професионално жури, а вторият ще бъде концерт в Чепеларе на 17 юни 2017 г., като на този финален кръг ще има изпълнения на допуснатите творби и класиране за финалния кръг. Председател на журито е Татяна Сърбинска, членове са: Георги Андреев, доц. Иван Делирадев, проф. Димитрина Кауфман, проф. Николай Стойков. Номинирани са 10 творби.

Целта на този конкурс е творците да покажат нови авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа. Организиран е за първи път през 2007 г. от Община Чепеларе по идея и със спонсорството на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ.
„Фестивалът е едно свидетелство, че изворът на народното ни вдъхновение не е пресъхнал“, казват организаторите. 

© Родопчани