Школата по астрономия на „Белите брези” - Ардино и Южноевропейската обсерватория „Паранал“ осъществиха телевръзка

Публикувана на 28.07.2017 | 00:24
1575 прочитания


Школата по астрономия на „Белите брези” - Ардино и Южноевропейската обсерватория „Паранал“ осъществиха телевръзка, където са съсредоточени най – големите телескопи в света. Това съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали и организатор на 47- та лятна ученическа школа по астрономия и астрофизика край Ардино.„ Така учениците имаха възможност да комуникират с хора, работещи на най-високо ниво в астрономията. Видеовръзката се реализира със съдействието на кърджалиеца Валентин Димитров, който от много години е в екипа на тази обсерватория в Южна Америка”, уточни Узунбохосян. Школата е единственото място в България,където ученици и студенти могат директно да извършват наблюдения и да експериментират.

Школата започна на 19 юли и ще продължи до края на месеца в туристически комплекс „Белите брези“ край Ардино.В нея участват повече от 60 ученици от над 10 града - София, Пловдив, Врана, Русе, Стара Загора.„Имаме мощна съвременна техника, с каквато досега не сме разполагали – това са съвременни телескопи и цифрови камери за работа”, коментира Агоп Узунбохосян. Като преподаватели и този път са привлечени млади научни работници, талантливи астрономи и студенти. Сред тях са Светлин Тасев, завършил Харвард, Милен Минев докторант в Катедра „Астрономия” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, Александър Кортенков и Мирела Напетова от Института по астрономия.

Обект на визуалните наблюдения тази година са слаби метеорни потоци и проментливи звезди. „С помощта на цифровата техника наблюдаваме и по - екзотични обекти в нашия Млечен път като кълбовидни звездни купове. Правим опити да засечем транзит на екзопланаети т. е. преминаване на планети извън Слънчевата система пред тяхната звезда – майка”, обясни директорът на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали 
47-та Школа по астрономия и астрофизика се организира от клуб „Вега” към НАО„Славей Златев” в Кърджали.