Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Синдикатите чакат инвеститор или несъстоятелност за ОЦК-Кърджали идната седмица

Синдикатите чакат инвеститор или несъстоятелност за ОЦК-Кърджали идната седмица

Публикувана на 30.06.2012 | 15:50
1137 прочитания


В следващите няколко дни ще има развръзка по казуса с ОЦК-Кърджали, прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той уточни, че продължават разговорите с полския инвеститор "Силезия", която може да наеме, а впоследствие и придобие компанията, но е възможно тя да се оттегли през следващата седмица.

Димитров разказа, че синдикатите се опитали да проведат разговори заедно с полската компания и основният кредитор на ОЦК - ПИБ, но от банката вече два дни отказвали. 

Според Димитров можело да се стигне до конфликт между няколкото банки-кредитори на кърджалийското предприятие.

Сценариите в случай, че инвеститорът се оттегли, са ОЦК да бъде обявено в несъстоятелност, която може да бъде придружена с оздравителен план, а може да се стигне до фалит. В крайния случай синдикалният лидер посочи, че очаква поне работниците да бъдат вписани в списъка на кредиторите и подобно на колегите им от "Кремиковци" да си вземат дължимите им за заплати суми.

"Тъжна съдба се вижда на хоризонта. Все още имам малка надежда, но ще видим другата седмица", коментира той. 

Димитров разказа, че работниците във "ВМЗ"-Сопот от два дни в предстачна готовност заради това, че за април, май и юни не са си получили заплатите си, а са им дадени само аванси. Част от заплатата за януари също не била платена. 

Две години неясно защо се бави приватизацията, а ръководството не може да осигури сделки за продукцията, разказа синдикалистът.

В понеделник пък предстои "ключова" среща между синдикати, директори в БДЖ и транспортния министър, защото в дружеството за товарни превози продължавали съкращенията с нови 200 души.

Пламен Димитров припомни, че е бил поет ангажимент докато тече приватизацията да няма нови съкращения над договорените. Ако те не спрат, железничарите са готови на нови стачни дествия, предупреди лидерът на КНСБ. Той разказа, че вече нямат карти за безплатно пътуване с БДЖ, а работодателят им осребрява билетите, но само за дните, в които са били на работа. А колегите им от Европа си пътували безплатно през цялото време. 

Проблеми имало и във въгледобива заради нарушените плащания от страна на НЕК в резултат на което поръчките към мините били значително намалели. Националната електрическа компания дължала на тецовете над 450 млн. лв. По този повод в четвъртък предстои среща между засегнатите страни, за да се търси решение на проблема.

В отговор на въпрос дали на фона на разказаното не се готвят национални стачки, Димитров обясни, че нямало такъв "повик".