Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Синоптикът Доган и влиянието на политическата метеорология в прогнозите за политическия климат в България

Синоптикът Доган и влиянието на политическата метеорология в прогнозите за политическия климат в България

Публикувана на 21.05.2012 | 23:26
1600 прочитания


Речта на Доган в Джебел наистина ме впечатли, този човек определено умее да манипулира до съвършенство избирателите си. Това са може би и единствените избиратели, които вярват на думи, обаче само на думи, които са свързани с техния бит и минало, а мюсюлманите в България са население, което най-лесно може да се плаши с историческата хроника.

Та да си дойдем на думата - по блестящ начин Ахмед Доган внушава на електората си, че едва ли не от него зависи времето в България или просто, че без него в държавата нищо не върви. Наистина обаче са нужни умения на синоптик за да знаеш, кога да се изпъчиш и кога да се снишиш, пред вниманието на народа. Истината е, че Доган никога не е носел отговорност за нищо в държавата. ДПС наистина има армия от кадри за администрацията, но какво от това? Те са по скоро едни машини за разпределяне на готовата баница. Да обвиняваш в корупция, при положение, че си се облажил явно  и не скромно с милиони левове за това, че си партиен лидер на партия, която гарантира някому поста, за да реже и раздава от народната баница си е доста арогантно поведение, но такъв си е той - има един лаф, намерил село без кучета и ходи без тояга.

Какво обаче става въобще с политическия климат в България . Нали на всички е ясно, че и най-добрият синоптик не може да влияе на климата, а само да предвижда и да се нагажда според времето. Нещото, което влияе на политическия климат в България е цялата съвкупност от политици, електорат , международното положение, което колкото и смешно да е в днешни дни наистина влияе сериозно. Едва ли има политик в България, на който да не му е ясно, че етническите взаимоотношения , националистическата риторика и заиграването с религиозните свободи на хората са оръжието на синоптика Доган. На пръв поглед една сносна политика и вдъхване на доверие сред етническите малцинства в България спрямо управлението би лишило ДПС от възможността да манипулира хората, но защо това не се прави, а се прави обратното, просто се действа по такъв начин, че създавайки предпоставка Доган да събира електората си, като подплашени овце веднага се създава противодействие на това и по такъв начин дивиденти черпят в двете посоки. Лошото е, че се насажда недоверие сред хората.

Има ли проблем в съжителството между различните етнически и религиозни общности в България. В общи линии сред хората няма проблем. Има донякъде добро доверие сред различните. Кой разклаща доверието и кой има полза от това. След парламентарните избори политическата карта в България доби променен облик и се видя, че съществува потенциална възможност за неутрализиране на монополното влияние на ДПС сред помашкото население в България. Тъкмо се заговори сред хората и се започнаха дори шушукания, че структури на ДПС започват да се разпадат и в един момент, като изневиделица дойде една акция на службите точно в Родопите, точно сред помашкото население ( тук ще вметна, че има хора, които биха предпочели да се наричат българи мюсюлмани, приемам и уважавам тяхното предпочитание за самоопределение, но понеже е по-лесно и разпознаваемо като термин затова използвам по-широкопознатия такъв за помашкото самоопределение). Та точно в този момент дойдоха тези акции, които взривиха доверието между мюсюлманите в България и управлението на държавата. До ден днешен никой не даде ясни доводи и доказателства за противодържавна дейност.

Другото, което е смущаващо е, че всички тези хора, които бяха засегнати пряко от акцията са служители към Главно мюфтийство и ако е имало нещо нередно, то е нормално да се търси корена още от Главно мюфтийство, но там никой не беше закачан. Причините могат да бъдат няколко, едната е просто защото няма нищо нередно и целта на мероприятието е само сплашване на населението, а друга причина би била евентуално съучастие на някой от служителите в Главно мюфтийство или пък нещо друго, да речем политически чадър, който ще служи някому в някой важен момент.

Личните ми наблюдения през 22-те години демокрация в родината ни ме карат да обобщя следното. Има политически елементи в България, които експлоатират страховете на религиозните хора. Тези елементи винаги говорят за опасности от "възродителен процес" и опасност от турцизация или от ислямизация. Те са са двете страни на една и съща монета. Ако хората обаче, започнат да мислят и започнат да задават съществените въпроси и на едните и на другите бързо ще се изясни каква е реалната обстановка, какъв е истинския климат в държавата, а той е абсолютно гъста мъгла, но мъгла от дим, който се нагнетява от олигархията, която граби народа. На принципа разделяй и владей се крепи нещастието на България.

Друг е въпросът какви са взаимоотношенията между хората от различните етнически и религиозни общности, а те определено не са такива, каквито ни ги представят повечето политици и медии, но за това ще говорим следващия път.

От гнездото на самотния синигер