Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Скалната арка при Орешари – един величествен природен феномен

Скалната арка при Орешари – един величествен природен феномен

Публикувана на 20.09.2017 | 19:37
11015 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: keepliving.eu
снимка: keepliving.eu


​Много са скалните феномени по земите на Родопа. Скътани дълбоко в нейните дебри или пък видими дори от пътя, те впечатляват всеки, докоснал се до тях.

Има обаче една скална арка, която кара човек да спре и да се загледа в нея, кара го да ахне и да остане безмълвен пред великото дело на природата.

Скалната арка край Орешари се вижда още от пътя. Трудно бихте я пропуснали, тъй като тя е наистина огромна. Височината и достига 30, а ширината завидните 80 метра.

Огромните размери обаче не са единственото нещо, с което скалната арка впечатлява. Освен тях, скалната арка притежава и правилно оформен свод, който се смята, че е образуван напълно естествено под влиянието на природата и нейните метеорологични условия.

Image titleснимка: keepliving.eu

Освен самия масив, който сам по себе си е достатъчно впечатляващ, в неговата основа са открити и няколко пещери, в които след прочувания са намерени и следи от живот.

Скалната арка попада в защитената местност „Орешари“, намираща се край село Орешари, което обаче отдавна е забравено и ненаселявано. В близост до арката се намират и селата, все още незастиганти от демографската криза – Долно Черковище и Пчелари, като най-ясно скалният масив се вижда от срещуположните му хълмове при село Пчелари.

Ако искате обаче да се докоснете до скалната арка от близо, то тогава пътят ви трябва да бъде насочен по пътя Крумовград – Ивайловград. Малко след като прекосите Арда посредством железния мост над нея и ще видите чешма, в близост до която се намират скални ниши. Тази чешма е началната точка на пътешествието ви до величествената арка.  

Дали ще изберете да се насладите на великото дело на природата отблизо или пък ще решите да го наблюдавате отдалеч, то несъмнено ще ви впечатли и накара да онемеете.

© Родопчани