Скалните костенурки – най-голямото находище на скално изкуство от хоризонтален тип в България

Публикувана на 29.11.2017 | 15:09
17050 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net


​Едно от нещата, с които Родопа ще ви впечатли и омае са многобройните скални фугури с причудливи форми. Каменната сватба, Каменните гъби, Жабата, Конската глава – за всички тях вече сме ви разказвали.

Днес ще ви разкажем за скално-култов комплекс „Костенурките“. Според изследователи, комплексът е дело цивилизацията, обитавала Източните Родопи по време на Каменната епоха. Според тях именно тази цивилизация е създала и останалите мегалитни обекти на територията на планината.

Формите на скално-култовия комплекс „Костенурките“ наподобяват корубите на водни костенурки и именно това е причината да е известен именно под това име.

Image titleснимка: voininatangra.org

Костенурките са многобройни като три от тях се различават с просто око. Най-голямата от тях е с размери 7,6 на 5,35 метра. Една от костенурките е почти незабележима, тъй като под влияние на атмосферните условия днес от нея са останали само улеите, които маркират плавниците и главата й.

Скалният комплекс се намира край село Фотиново, община Кирково. Масивът се простира покрай шосето след село Крилатица в посока село Фотиново.

В България рядко се срещат находища на скално изкуство от хоризонтален тип, какъвто е този край Фотиново. Скално-култовият комплекс „Костенурките“ е и най-голямото такова находище в страната ни.