Скалните ниши – най-голямата загадка на Родопите

Публикувана на 05.09.2017 | 16:35
13501 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: ahrida.org
снимка: ahrida.org


​Несъмнено Родопите крият тайни, които може би никога няма да бъдат разкрити. Местности, гробници, пещери и какви ли не други тайнствени и мистични места, които предизвикват редица въпроси. Несъмнено обаче най-голямата загадка, която мистичната Родопа планина крие са многобройните ниши, издълбани винаги в най-непристъпната част на скалите.

Хипотезите относно това, за какво се използвали скалните ниши от предците ни са много. Според някои изследователи скалните ниши били използвани от предците ни, за да положат там прахта на умрелите. Това обаче предполага останките да са били поставяни в керамични съдове, но артефакти от такива до днес не са открити, което кара мнозина да смятат, че не това е причината за изсичането на тези ниши.

Друга хипотеза допуска, че скалните ниши били част от посветителните обреди, задължителни за всеки младеж, който става мъж. С изсичането на нишата в непристъпната скала възмъжелият юнак показва смелост и ловкост, които са неизменна част от нрава на всеки един от древните ни предци, представители на мъжкия пол.

Една след друга хипотезите стават все по-интересни. Поредната хипотеза гласи, че чрез скалните ниши предците ни си предавали важни информация, свързана с добива на злато в древни времена. Според изследователите, които поддържат тази теза, в миналото златодобивът се смятал за свещено дело, златото се давало на боговете, а добиването на ценния и до днес метал не се извършвало от кого да е. Златодобивът се осъществявал само от затворена група хора, а познанието не трябвало да достига до обикновения човек. Именно поради тази причина, според изследователите, древните ни предци използвали дълбаноето на ниши за предаване на свещената информация.

Интересен е също така фактът, че скалните ниши били издълбавани така, че да устоят на атмосферните условия за дълъг период от време. Стените на скалните ниши са полирани, така че да не се задържа вода в грапавините, което би могло да ускори и улесни процесите на ерозия в скалите. Също така се наблюдава, че нишите били издълбавани под скална козира. Там, където тя не била естествено налична, древните ни предци сами я издялвали.

Без съмнение обаче първият въпрос, който човек си задава, виждайки скалните ниши е „Как са успели предците ни да издълбаят тези ниши на толкова непристъпни места?“. Правени са опити като алпинисти се спускали с обезопасителни въжета от скали, в които са изсечени ниши. Достигали до нивото на нишите, но поради това, че точно на тези места скалата е изключително стръмна до нишите не може да се достигне.

Едно интересно предание гласи, че някога Родопите били обитавани от митично същество – великан, яздещ кон. Според най-възрастните местни жители, точно там, където стъпвали копитата на коня, оставили отпечатъци, които днес са известни като тези скални ниши.

Многобройните скални ниши, намиращи се в Родопите и до днес си остават загадка, която не може да бъде разгадана. Те само още повече допринасят за магичността на Родопа и доказват, че тя е една планина, която крие дълбоки тайни. Многобройните предположения за скалните ниши също така са още едно доказтелство, че тя е една величествена планина, обитавана от най-дълбока древност.