Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Скалният прозорец – съвременник на Каменната сватба и Каменните гъби

Скалният прозорец – съвременник на Каменната сватба и Каменните гъби

Публикувана на 04.09.2017 | 20:59
4690 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Скалният прозорец е поредният скален феномен в Родопите, който предизвиква възхищението и интереса на мнозина. Той е и много повече – спомен от едни далечни времена, когато територията на днешната Родопа била още дъно на дълбоко море.

Уникалният природен феномен представлява естествено формиран под въздействието на природата скален мост, подпрян от двете си страни на две колони – отново дело на природата. В миналото колоните, подпиращи моста били три, но под въздействието на природните сили, третата колона се отделила, но пък придобила нов, още по-завладяващ вид. Днес третата колона представлява огормна каменна гъба.

Image titleснимка: mirela.bg

Височината на великолепния скален мост достига 10 метра, дължината 15, ширината 7, а дебелината 1,5 метра.

Според специалистите формирането на Скалният прозорец е започнало много много отдавна, преди около 50 милиона години, когато тази местност все още била дъно на море, а тукашните земи били и част от обектите с постоянна вулканична дейност. Така, под въздействието на непрекъснатото движение на земни пластове, части от земната кора се издигат и по този начин поставят началото на образуването на днешния скален феномен, доуформен в последствие под влияние на атмосферните условия.

Именно поради това предположение за образуването на скалния феномен, а и поради еднаквостта на изграждащите ги материалите, се смята, че Скалният прозорец е образуван по едно и също време с другите два изключително интересни и известни скални феномени, намиращи се в същия район, а именно Каменната сватба и Каменните гъби.

Image titleснимка: tourism.kardzhali.org

Скалният прозорец, обявен за природна забележителност още през далечната 1970 година попада в местност Големия дол, намираща се край село Костино, област Кърджали.

Докосването до природния феномен е приключение подходящо за любителите на пешеходния туризъм, като е добре то да бъде придружено от водач. Разбира се, има изградена и маркирана пътека, водеща до природния феномен, но според специалистите тя е трудна за следване.

За любителите на екстремното и тежките горски маршрути има и пътека, свързваща Скалния прозорец с друг изключително интересен и уникален обект в Родопите – пещера Утробата. Маршрутът обаче е тежък и непосилен за неопитни планински туристи.