Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Скъпата картина е тази, която значи нещо

Скъпата картина е тази, която значи нещо

Публикувана на 18.06.2013 | 16:06
5524 прочитания
Автор: Селвие Караахмедова


Преди много години живеели баща и син, които били големи любители на картини. Притежавали завидна колекция - от Рафаел до Пикасо. Един ден обаче синът получил повиквателно и заминал на война.

След 2 години един войник почукал на врата на стария колекционер - казал, че синът му е загинал в битка, спасявайки своите другари, измежду които бил и той. Подал му една картина, понеже знаел, че е колекционер.

"Зная, че не нищо особено - рекъл младежът - не съм велик художник, но исках да видите синът си в най-безстрашните му  моменти".

Старият баща погледнал картината и онемял. Синът му изглеждал като жив в нея, толкова добре го пресъздавала тя. Поискал да плати на войника, но той отказал. За него било чест, че тя е част от колекцията му.

Минало време и старецът също се споминал. Бил обявен търг за картините му, на който присъствали много колекционери от всички краища на света. Започнал търгът с първата картина - тази на сина. Колекционерите не били доволни, никой не наддавал за нея - " За какво ни е картина от неизвестен автор, дайте ни класиците "- роптаели те.

Така в продължение на 10 минути, никой не наддавал. Накрая на търпението на колекционерите, градинарят, който бил много беден, но привързан към семейството казал:

" 10 долара" - при, което избухнал смях и се чули възгласи - " Давайте му я и да се маха и тя и той!". Водещият на търга започнал отброяването и извикал - "Продадено за 10 долара!"

След като богатите колекционери се посмели отново, водещият добавил: "Търгът приключи!"

Колекционерите се изнервили: " Какво значи това? Къде са редките картини на стареца? Не ги крийте!". Водещият казал: " В завещанието имаше тайна клауза и тя гласи:

"Който купи картината на сина ми, получава колекцията като подарък. Щом може да оцени красота, нарисувана от неизвестен автор, заслужава да се любува на красотата на цялата колекция!"