Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Слагат специален етикет на смилянския боб заради многото ментета

Слагат специален етикет на смилянския боб заради многото ментета

Публикувана на 11.09.2013 | 12:51
1220 прочитания


Автентичният смилянски фасул ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия, съобщава кметът на родопското село Събка Миткова.

По думите й, идеята за изработката на етикети, които да показват, че това е истинският смилянски фасул, е отдавна. Тя е на кооперацията в селото, която държи правото за географско име „смилянски”. Миткова посочи, че целта е до празника на фасула, който ще се проведе в края на ноември, етикетите да бъдат готови. Те ще бъдат раздадени на всички производители, в зависимост от добива, като идеята е да се защитят местните производители, каза кметът на Смилян.

Миткова не скри, че има оплаквания от производителите в Смилян, че недобросъвестни търговци, представящи продукцията си за смилянски фасул, подбиват пазара на местните производители и от това най-много страдат местните хора. Те не продават фасула на пътя, а в домовете си и вече имат постоянни клиенти от години, каза Миткова.

„Заради недобросъвестните търговци страдат истинските производители, а знаем че смилянският фасул е специален и с право е придобил марката и името, които носи”, каза Събка Миткова.

Тя допълни, че тази година има по-високи добиви, като през миналата година те са били 120 кг от декар, а сега е 150-200 кг от декар. Цените са същите като миналогодишните - 8 лв. на дребния фасул, а на едрия е около 9 лв. Все още обаче реколтата не е прибрана, като все още стопаните събират качествените бобени зърна от своите ниви.

Етикети: Смилян, боб, етикет
© Фокус