Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
След англичаните французи ще лагеруват в Полковник Серафимово

След англичаните французи ще лагеруват в Полковник Серафимово

Публикувана на 12.06.2012 | 11:01
2453 прочитания


След мощното присъствие на англичани в смолянското село полковник Серафимово и французи ще отседнат в селото, съобщи кметският наместник Михаил Василев. Имаме заявка от скаути от Франция и България да лагеруват в нашето село. Очаквам около 25 – 30 деца от чужбина, като с тях ще има и малчугани от страната и по-конкретно от Смолян. Групата ще бъде водена от бившия командир на смолянското военно поделение Георги Петковски.  Техният лагер ще бъде устроен в района, в който пребиваваха англичаните. Ще използват много малко електричество  като ще се стремят максимално да са близко до природата и да се възползват от нейните ресурси, добави Василев. Мисията на децата ще бъде социална и ще продължи близо седмица. Те ще помагат на старите хора в селото като ще цепят дърва, боядисват пейки, чистят и т.н. Скаутите се очакват да пристигнат в селото около 10 юли.

Четири дни селото беше домакин на българо-английския събор, в който взеха участие около 250 чужденци. Събитието бе кръстено  “Ливада в планината” .Той се провежда за втора поредна година и категорично мага да ви кажа, че ще стане традиционен и ще го има и в бъдеще, каза кметският наместник. Инициатива е на едини от първите английски заселници в родопското село, в което живеят около 20 представители на островната държава.Това са Бен и Деймиън Дънкан,  и баща им  Дънкан Сас. Между англичаните е имало известни дижеи, изпълнители  др. Този фесът е един от най-големите в света, около това мнение се обединиха повечето от участниците, разказа още Михаил Василев.  Селото ни бе посетено и от доста българи, не само от региона, но и от цялата страна. Всички останаха доволни  особено местните жители, които даваха квартири под наем и припечелиха по някой лев. За радост всичко премина без инциденти и вече гостите на селото си тръгват. Полетите са предимно днес и утре, добави кметският наместник.

© Родопчани, снимка: Труд