След премиерата си постановката „Палежи и грабежи“ отново на смолянска сцена

Публикувана на 09.12.2017 | 13:07
3565 прочитания
Автор: Л. Чаушева


„…Митьо е много автентичен: надран е от шарката, пък и бърните му са отпуснати като на турчин, та никой не може да го смени. И той — автентичен, и аз — автентичен, надяваме се, дорде има кино и палене на къщи, ние да сме най-отпред. Де се е мислило — от въглищарин ще става киноартист! Че от две хиляди декара земя в нашия балкан ще остане да се обработват сто и двайсет? Че от хиляда и шестстотин жители ще останем седемдесет и два? Ала ето че доживяхме и това. Видяхме и колорадски бръмбар, видяхме и кавалерията вече да не трябва, и паленето да стане занаят, и кой знае какво ли ще има още да видим… Само да е живот и здраве!“

Из „Палежи и грабежи“, Николай Хайтов

 Премиерата на един от най-новите спектакли в афиша на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ и последвалите представления в турне на „Палежи и грабежи“ в редица градове на България бяха увенчани с грандиозен успех. Спектакълът беше изигран в София, Стара Загора, Ямбол, Мадан и Рудозем. И след всичките си гостувания е време той да се завърне отново на „родна“ сцена - в Смолян. Това ще се случи на 12 декември 2017 година (вторник). Добра възможност за всички, пропуснали премиерата на спектакъла тази есен или пък желаещи просто да си подарят изживяването за втори път!

Image title

 „Палежи и грабежи” е театрална игра по разкази и пиеси на Николай Хайтов. Едно и смешно, и тъжно представление, вдъхновено от света на големия български писател. Спектакълът е  по режисура и драматургия на Юрий Дачев, познати на много българи като водещ на седмичното токшоу по БНТ „Рецепта за култура”. На сцената трагикомичната и сърдечна история в „Палежи и грабежи“ разказва за драмите, тъгите и вълненията на съвременните Хайтови герои – родопчаните.  И точно с Хайтова обич към Родопите постановката разказва за мечтите и замиращите надежди на оределите жители на планинските селища, които боледуват по все по-обезлюдяващата планина.

„Палежи и грабежи“ е един разказ на Хайтов, написан, както повечето творби на родопския автор с хумор и с много обич към хората, за които разказва.

В спектакъла участват носителката на „Аскеер“ Емилия Ованесян и Димитър Димитров, както и талантливите млади актьори Атанас Найденов, Делян Илиев, Джована Галиарди, Васил Читанов, Асен Левов.

„Палежи и грабежи“ ще се играе отново на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ на 12.12.2017 година (вторник) от 19:00 часа в Зала 1 на театъра.

Етикети: Смолян, театър
© Родопчани