Сливодолското падало – най-високият водопад в Родопите

Публикувана на 16.09.2017 | 07:23
8717 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bulgarian-mountains.com
снимка: bulgarian-mountains.com


​Безброй са очарованията на Родопа – красиви местности, приказни пещери, интересни скални образувания. Всеки досег до нея изпълва душата с наслада, погледа с неземна красота, а ума с въпроси от рода на „Каква е тази неземна красота?“.

В близост до Бачково, само на 1 час разстояние пеша се намира едно такова омайно родопско кътче, което изумява човек със своята безкрайна хубост, а именно най-високият водопад в Родопите – Сливодолското падало.

Водопад Сливодолското падало попада в територията на резерват Червената стена, което го прави още по-очарователен, а разходката до него – истинско приказно изживяване. Веднага щом поемете на път към водопада пред вас ще се разкрият една от друга по-омайни и спиращи дъха гледки. Целият маршрут до водопада минава по течението на река Сливов дол, където тръгналите да се докоснат до магията на водопада ще се насладят на още много каскади и малки водопади сред буйната родопска природа.

Стигнете ли водопада, изумлението и възхитата ви ще достигнат своя апогей. Въпреки че водопадът може би не е такъв, какъвто си го представяте – мощен и бучащ, чуващ се още от далеч, той ще ви изуми с красотата си, както разбира се и с 50-те метра височина на водния пад, която го нарежда на първо място сред водопадите в Родопите.

Теренът около водопада не позволява човек да се наслади на пръските му, но пък за сметка на това, точно пред водопада е поставена дървена пейка, за да има човек възможността да седне и да се наслаждава до безкрай на падащите води от високите скали с червеникав отенък, от където вероятно идва и името на резервата – Червената стена.

Със сигурност разходката до водопад Сливодолско падало и докосването да самия него – първенецът на Родопите ще засили чувстовата ви на гордост и патриотизъм. За да се засилят тези чувства, до пейката, която ще ви позволи да се наслаждавате на приказната гледка до насита, хората, поддържащи пътеката до водопада са поставили и откъс от Вазовото стихотворение „Последната борба“.

© Родопчани