Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Словашкият посланик посети Велинград и остана очарован

Словашкият посланик посети Велинград и остана очарован

Публикувана на 22.11.2013 | 10:32
1126 прочитания
bg.wikipedia.org
bg.wikipedia.org


Негово превъзходителство посланикът на Република Словакия Мариян Якубоци бе гост на велинградски Исторически музей, съобщават от пресцентъра на община Велинград.

Поводът за гостуването в курортния гред е откриването на изложба, посветена на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Експозицията е част от отбелязването на годишнина по този повод и ще бъде в музея до осми декември. Посланикът сподли възхищнието си от облика на града. Той представи историята на Великоломоравската мисия и подчерта, че България и Словакия са страни с общо минало и достойни последователи на светите братя.

На събитието присъства зам. кмет Георги Янчев, който в словото си заяви, че радостта му е голяма от факта, че Словакия почита Солунските братя така, както и България. Посланикът подчерта, че в Словакия има редица културни институции и училище с патрони Кирил и Методий, както и посветени на тях исторически и художествени трудове.

Негово превъзходителство Мариян Якубоци бе официален гост и на Общинска администрация Велинград, където бе посрещнат от зам. кметовете Георги Янчев и Атанаска Хрисчева. Посланикът на Република Словакия подари на Община Велинград специална лимитирана словашка пощенска марка, издадена по повод годишнината. В общинска администрация посланикът получи рекламния филм за Велинград с участието на Джон Лоутън, както и картина пейзаж на езерото Клептуза.