Смилян – Чеплят – маршрут, подходящ за пешеходна и вело разходка

Публикувана на 25.06.2017 | 10:05
9989 прочитания
Автор: Селвина Топалска
opoznai.bg
opoznai.bg


От Долен Смилян тръгва интересен маршрут сред чудни родопски красоти, подходящ както за пешеходна, така и за вело разходка.

От изходния пункт маршрута тръгва в южна посока, преминава през въжен мост и поема по горски път към село Змиево. След около 1 километър по горския път, маршрутът навлиза в смесена гора и последователно преминава през местностите Ахмерско и Длибоко дере.

В местността Длибокото дере има изградено място за отдих, където да направите кратка почивка сред прекрасната природа и да се напиете с чиста планинска вода от изворчето, което се намира там.

След кратката почива ви очаква едночасов преход до местността Дорачково от която се открива невероятна 360-градусова панорамна гледка. От тук погледа стига до върховете Снежанка, и Перелик, както и седловината на Рожен. В близост до Дорачково е и местността Ашикова барчина, където според местните при ясна сутрин се вижда Бяло море.

След като се наситите на прекрасните гледки имате възможността да продължите по маршрута, който минава край село Змиево в посока връх Катран. През целият преход до връх Катран ще дишате чист планински въздух, а сред вас ще се простира красива борова гора. По време на прехода на много места се откриват гледки към селата Иваново и Равнината, както и към град Рудозем.

Така след около 40-минутен преход придружен от омайна красота ще стигнете ловна хижа Шахманово, където отново имате възможност да отдъхнете. Малко след хижата се намира и връх Катран.

Заобикаляйки Катран, ще продължите маршрута, навлизайки във вековна букова гора, където по горска пътека ще поемете по крайната точка на маршрута – село Чеплят.

След кратък, 30-минутен преход ще се озовете в околностите на селото от където се открива чудна гледка към връх Ком. Село Чеплят е известно с родопския „Парнар“ – вечнозелено дърво, което дало името и на близкото село Пърнар.

Целият маршрут от село Смилян до село Чеплят е изключително приятен. Любителите на спокойствието могат да му се насладят пеша, а търсещите силни усещания могат да го минат на две колела със своите велосипеди.

© Родопчани