Смолянчани катерят в памет на 10 години от смъртта на алпиниста Христо Христов

Публикувана на 16.05.2014 | 14:53
1374 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 10 години изкачи Еверест, организират община Смолян, Клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Свободно европейско общество. Това съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

Събитието ще се проведе на 18 май /неделя/ на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”. Тя се намира над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. Общината осигурява безплатен транспорт – тръгване на 18 май от 9.00 -9.30 часа от храм „Св.Висарион Смоленски”. Състезанието ще бъде открито в 10,30 ч. С помощта на инструктури, от 11 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. От тях с безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей. От 14,30 часа ще бъдат наградени най-добрите млади таланти и ще бъде закрито състезанието. Около 100 деца са заявили участие в планинското катерене.

Смолянчанинът Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.

© пресцентър на община Смолян