Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Смолянчани се преклониха пред безсмъртието на Левски и 180-годишнината от рождението му

Смолянчани се преклониха пред безсмъртието на Левски и 180-годишнината от рождението му

Публикувана на 18.07.2017 | 20:24
1654 прочитания
Областна администрация
Областна администрация


Смолянчани се преклониха пред святото дело на Васил Левски по повод 180-годишнината от рождението му. Тържеството пред паметника, в двора на Природо-матемачиската гимназия в Райково, чийто патрон е Апостолът на Свободата, уважиха заместник-областният управител Андриян Петров, ръководители на държавни институции и ведомства от региона, учители, ученици, представители на политически партии, медии, граждани, които поднесоха цветя и венци в знак на почит към героя.

Възпитаници на детска градина „Слънце” – Смолян представиха литературно-музикална програма, посветена на Васил Левски. 

Таня Марева – председател на Общински комитет „Васил Левски” - Смолян и директор на РИМ „Стою Шишков”-Смолян, връчи грамоти на участниците в конкурса за есета „Дела трябват, а не думи…”, обявен на 19 февруари 2017 година и посветен на 180-годишнина от рождението на Апостола. В конкурса са взели участие 73-ма граждани, като 20-те най-добри есета са поместени в специално издание, което всички присъстващи на тържеството днес имаха възможност да получат безплатно.

Жасмина Пържанова – ученичка от 11 клас в ППМГ „Васил Левски” - Смолян, представи своето есе „Васил Левски – нашият герой!”, което освен в изданието за Апостола „Дела трябват, а не думи…”, ще бъде включено и в националния брой на Български възрожденци.         

Книгата е реализирана съвместно от Регионален исторически музей „Стою Шишков”-Смолян, Регионално управление на образованието-Смолян и Общински комитет „Васил Левски”- Смолян. Съставители са Иван Муцевски и Таня Марева. Редакторският колектив е в състав: Мария Сотирова, Захарина Куцева, Росица Караджова и Тинка Белегова. Художник на корицата е Владимир Чукич, който днес специално беше дошъл от родния си град Кърджали, заедно със семейството си, за да се преклони и поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в Райково. Трудът на съставителите, редакторите и художника е дарителски жест.

© Родопчани