Смолянчанин е сред водещите футболни рефери в Швейцария

Публикувана на 29.06.2017 | 16:18
5276 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: monitor.bg
снимка: monitor.bg


​Владимир Овчаров е 38-годишен смолянчанин, който още от детските си години е силно привлечен от футбола. От 6-годишен той е отдаден на каузата футбол. Възпитаник е на спортното училище в Смолян, бил е част и от детско-юношеската школа Родопа.

Мечтата на смолянчанина е да свири в професионалната лига на страната ни. Тук обаче той не успява да сбъдне мечтата си, тъй като по негови наблюдения всички гледат възрастта, района от който идваш и името, което носиш, а не възможностите и даденостите на човек.

Това, което не успява да постигне тук, младият родопчанин постига зад граница. Той е първият съдия от Източна Европа в Швейцария, което още повече го мотивира да покаже възможностите си и да се докаже като истински професионалист.

В началото на кариерата си там, Владимир изпитва сериозно затруднения заради езиковата бариера. Заминавайки за Швейцария, той знае малко английски, но там трите говорими езика са италиански, френски и немски, поради което първите няколко месеца му се налага да изучава тези езици, за да бъдат по-нататъшните му престой и работа в Швейцария по-лесни.

Скоро след старта на съдийската си кариера в Швейцария, Владимир попада в група от 18 съдии, които започват да ръководят срещи от швейцарската чалъндж лига. Тези 18 съдии, само след няколко години ще започнат да свирят на световни и европейски първенства. За своите успехи, Владимир е благодарен на школовката, която получава в родината си.

Само за година и половина родопчанинът успява да свири на елитни швейцарски отбори, както и на тамошни легенди сравними с нашата футболна легенда Христо Стоичков.

Днес, в Швейцария Владимир бива изключително уважаван и ценен професионалист.

В своето свободно време, смолянчанинът посещава курсове за съдийски наблюдатели. В момента той е и футболен съдия и човек, който наблюдава и оценява футболните съдии.

Владимир става и ляга с мислъта за спорт. За него футболът е всичко, той е нещото, което придава смисъл и искра на живота му. Живот без футбол за него не е живот.

Нещото, което обаче липсва на Владимир в Швейцария са приятелите от Смолян, които той все по-рядко вижда.