Смолянчанинът Вилиан Стефанов подготвя голямо околосветско пътешествие

Публикувана на 11.07.2017 | 14:25
6183 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка: Вилиан Стефанов
Снимка: Вилиан Стефанов


​След като преди една година смолянският пътешественик Вилиан Стефанов прекоси България пеша и плавайки с каяк за 25 дни,  в момента той се подготвя за голямо околосветско пътешествие.  Вилиан планира в следващите 4 години да прекоси над 40 държави в 4 континента. Пътуването ще започне от София, като с колело ще се придвижи покрай турското Черноморие, после Грузия, Армения, Азербейджан, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Киргистан, Таджикистан, Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Тибет, Бутан, Бирма, Лаос, Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Малайзия, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Фиджи, Френска Полинезия, Чили, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела, Доминиканска република, Куба, Сенегал, Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Италия, Албания и Македония.

Image title

„Разбира се, винаги мога да комбинирам с влак или малки превозни средства, колкото да измина по-кратки отсечки за по-бързо време. Такова пътешествие се прави веднъж в живота и несъмнено ще бъде изпълнено с доста опасни моменти, но съм готов да се преборя, защото знам, че ще си заслужава“, коментира пътешественикът.

В момента Вилиан събира средства, за да може да стартира обиколката, като смята на по-късен етап от пътешествието си да работи,  за да се финансира. „За съжаление България е малка държава, в която подобни начинания не се радват на особен интерес от страна на спонсори, но се надявам това да се промени възможно най-скоро“, каза още Вилиан.

На 22-ри юли смолянчанинът ще се отправи на поредната експедиция, която е нарекъл „Тунджа“. Идеята му е да тръгне по вода от Калофер, като ще се спусне с каяк по река Тунджа и ще стигне до българо-турската граница в рамките на 9 дни.  „Тази експедиция е част от подготовката ми за голямото околосветското пътуване, което искам да направя“, заключи пътешественикът.

Image titleСнимка: Вилиан Стефанов