Смолянските актьори имат готовност да изнесат спектакъл по разкази на Хайтов

Публикувана на 10.03.2014 | 12:17
1056 прочитания


Смолянските актьори имат готовност да изнесат спектакъл, който е по три от разказите на Николай Хайтов, това са: „Кучета”, „Лодка в гората” и „Дърво без корен”. Това съобщава директорът на театралната сграда Адриан Петров след решението, което взе на 5 март министерският съвет за създаване на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян.

Петров заяви, че актьорите в рамките на около 15-20 дни имат възможнаст да изнесат спектакъл, защото това нещо са го репетирали преди нова година и са на 60% готови с материала, а това означава, че остава само да го пренесат на сцената, но отново всичко е в ръцете на министерството на културата. „Ние сме готови, чакаме, щастливи сме и вече нещата съм сигурен, че ще си дойдат на място”, каза Петров.

Той обаче заяви, че от тук нататък предстои най-трудното, тъй като вече са минали почти четири години от закриването на театъра. По думите му за тези години публиката малко е загубила от темпото да посещава непрекъснато представления и да очаква непрекъснато представленията на своята любима трупа не само в града, а във всички общински центрове в Смолянска област. Като друга трудност Петров изтъкна, че ситуацията сега е коренно променена. На съвсем друг принцип се работи в страната. Всеки един театър се конкурира с другия в това да спечели повече зрители, с което естествено да спечели и повече пари за себе си и предстои много работа. „Връщане назад обаче няма, ние сме поели и носим своя кръст и това, което зависи от творците тук в Смолян ще бъде направено”, каза Адриан Петров.