Смолянските езера – вълшебство на природата

Публикувана на 18.05.2017 | 10:06
17544 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: rodopi.petosoubl.com
снимка: rodopi.petosoubl.com
снимка: fixstay.com
снимка: fixstay.com
снимка: bestbgtrips.bg
снимка: bestbgtrips.bg

Районът на град Смолян е щедро надарен с многобройни природни красоти. От всички тях обаче най-красиви са Смолянските езера. Това е място, което те кара да спреш, да се огледаш и да поискаш времето да спре, за да се взираш още и още в тази неземна красота. 

Езерата са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна. Те са със свлачищен произход. В миналото били 20, но днес добре оформени и познати са само 7, останалите се превърнали в блата, чиито граници трудно могат да се определят. През по-дъждовните пролети и есени на местата на някои от тях отново се образуват малки езерца.

Първото езеро Керяновият гьол е в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно от най-големите езера. Точно над него се намира друго по-малко езеро – Милушевият гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин е разположено третото езеро – Силажа, което в долния си край има малко островче, обрасло буйно с тръстика. Ако сте любители на риболова и къмпингуването, то тук има страхотни места за тази цел. Малко по-нагоре по пътя е другото езеро – Османовият гьол. Следва може би най-голямото по площ езеро – Лагера, където също има удобни места за лагеруване.

Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-високо, под самите Орфееви скали. Изградена е и екопътека „Трите смолянски езера“, която свързва трите езера и е особено атрактвина. Първо от трите е Тревистото езеро. Веднага след като го видите ще разберете от къде идва името му. Около 30% от площта му е заета от торфен пласт, дебел около 1 метър, който благоприятства за растежа на буйна, зелена растителност. Малко след него, едва на 6 метра, се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава покрай многото струпани между двете езера камъни.

Бистрото езеро е може би най-красивото от всичките езера. Гледката е смайваща, в единия му край се оглеждат вековните родопски смърчови гори, а в другия са пръснати големи камъни, наподобяващи малки островчета. Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, а дъното ясно се вижда през кристално чистите му води.

Последното езеро – Мътното се намира на около 200 метра от Бистрото и Тревистото езеро. Гледката там отново е впечатляваща – езерото е скътано между гъсти смърчови гори, непосредствено под Орфеевите скали. Поради гъстата, обграждаща го гора светлината трудно стига до него, а водите му сякаш са тъмни, на места дори черни, от там носи и името си – Мътното.

Красивата и непокътната природа в района на Смолянските езера е дом за богато разнообразие от популярни и редки представители на растителния и животинския свят. Тук ще видите „Тронът на Евридика“ - няколко дървета, съединили се в основата си под формата на трон, както и „Лирата на Орфей“ - дърво, чийто дънер се разделя на три и наподобява лира.

Смолянските езера са предпочитано място за бягство от летните горещини не само от жителите на града, а и от неговите гости. Освен в летните горещини, те са идеална дестинация за разхода сред природата и през пролетта и есента, когато природата рисува изключително красиви пейзажи. 

© Родопчани